Kalender

Håll dig uppdaterad om kommande kurser och händelser hos oss. Följ denna länk till vår Facebooksida eller spana in lokalt på visitdalarna.se

4-9 juni Ett år i omställning

Ett år i Omställning är en kurs inom ramen för omställningsfrågor och helhetstänkande genom Eskilstuna folkhögskola, där fokus ligger i skapandet av lokala lösningar på globala problem. Fullbokad

Juni Nyttoväxt-vandringar

6 Juni 11:00 - 13:30

13 Juni 11:00 - 13:30

20 Juni 11:00 - 13:30

27 Juni 11:00 - 13:30

Vill du komma och lära om vilda ätliga växter? Kom och samla - Helt vilt, från jord till bord. Den vilda naturen är närmare än du tror och på växtvandringarna kommer du upptäcka vad som växer precis utanför dörren - i närområdet och i skogen skafferi. Naturen är fylld av växter för både mat, kryddor och medicin som kan användas som superfoods, krispiga sallader och krydda måltiderna med friska gröna inslag.

Hur kan de används? Va bör man tänka på vid skörd? Vad innebär de olika årstider och vilka växter är speciellt stöttande just nu?

Det blir en resa in i växternas rike och berika dina sinnen in i det vilda.

  • Prisinformation: Vuxna 300 SEK, Studenter 150 SEK, Arbetslösa och barn 100 SEK.

  • Anmälan till E-post: siljeulvine@gmail.com


20 juni Förädlingsodling: Mjölksyrning för småskaliga grönsaksodlare

Denna dag kl 9-17 är till för dig som är småskalig grönsaksodlare, seriöshobbyodlare eller aspirerande yrkesodlare och som vill lära dig hur mjölksyrning av grönsaker kan integreras i din odlingsverksamhet. Under dagen kommer vi att mjölksyra grönsaker tillsammans och smaka på lite olika syrningar varav några även innehåller fleråriga grönsaker. Under dagen får du även lära dig om förädling under årets gång, mjölksyrningens kemi och tekniker, försäljning, utrustning, lagstiftning och hur man håller kurser .

21 juni Mjölksyrning med vilda växter och fleråriga grönsaker

Under denna förmiddag kl 9-13 kommer vi att gå igenom hur man mjölksyrar vilda växter och fleråriga grönsaker. Du får lära dig om mjölksyrningens kemi och varför mjölksyrning är väldigt nyttigt. Det kommer även finnas tillfälle att smaka på redan förädlade, främst mjölksyrade, vilda växter och fleråriga- men även ettåriga grönsaker. Brigid Lefevre kommer dela sina erfarenheter men det finns mycket utrymme för delad kunskap mellan deltagare och diskussion kring utveckling av tekniker och ingredienser. Förmiddagen riktar sig till skogsträdgårdsodlare, odlare av fleråriga grönsaker, samlare av vilda växter, kockar och föräldrar som vill få in mer variation på tallriken. Vem som helst som är nyfiken helt enkelt

25-27 juni Midsummer Acro Yoga Festival

Three days of nature, community and movement!,

Yoga, massage, handstand, hike, slackline, canoeing and open training. All surrounded by nature, facilitated by Gabi, Fabio and the warm hospitality of Fridhem!

Friday evening, the festival kicks off with the opening circle and the first round of Acro!

Saturday morning the Yoga flow prepares you for breakfast, while AcroYoga keeps your energy high right after, while the afternoon is enriched by more Acro. We will light up the evening with more workshops offered around a bonfire!

For Sunday we offer more Yoga, Acro and fun activities

Sign up now: 3300kr - including delicious food, accommodation and teachings!

https://forms.gle/e9RjEV51ceCsdssw7


1-3 juli Skogsträdgårdskurs

En skogsträdgård är ett ätbart ekosystem som ger frukt, bär, nötter och grönsaker. Den skapas med de naturliga ekosystemens stabilitet och produktionsförmåga som förebild. Att anlägga en skogsträdgård innebär en aktiv insats för den biologiska mångfalden, har ett positivt klimatavtryck, minskar importberoendet av livsmedel och skapar en fördjupad relation mellan odlaren och de lokala ekosystemen. Distanskursen Skogsträdgårdsodling i praktiken anordnas i samarbete med Permakultur Stjärnsund. Kursen är ett-årig och drivs genom Färnebo Folkhögskola. Fullbokad

5-11 juli Tai-Chi

Tai chi enligt Jaques Dropseys pedagogik. Kursen leds av Knud Jörgen Holck från Norge

Han är en erfaren och uppskattad T`ai chi-lärare som har tränat med Jacques Dropsy från 1976 till 2000. Han har undervisat i t`ai chi i 25 år, och på Fridhem sedan 2000. I hans grupp i Oslo är de flesta av deltagarna fysioterapeuter.

Förkunskaper Tai chi 1

Maila Ulla Kleberg centrovita@hotmail.com för info

16-20 juli Tyst insiktsMeditation

Den här kursen passar sig för dig som vill fördjupa dig i dig själv och ditt liv och som vill förändra din tillvaro till det bättre. Den lämpar sig också för dig som har svårt att släppa det förgångna eller oro för framtiden, och som istället vill se möjligheterna i livet här och nu med mera acceptans.

Kursen är mycket krävande, både fysiskt och mentalt, och du kommer att få möta delar av dig själv som du tidigare inte orkat titta på. Du kommer att öva på att ta dig igenom och förbi det som är svårt, för att bli fri från det, snarare än att återuppleva det om och om igen.

Anmälan sker genom att fylla i detta formulär: https://forms.gle/hgYSuT7QahbT4q5u5


18-20 augusti Vipassana retreat


6-10 september Skogsträdgårds odling i praktiken

En skogsträdgård är ett ätbart ekosystem som ger frukt, bär, nötter och grönsaker. Den skapas med de naturliga ekosystemens stabilitet och produktionsförmåga som förebild. Att anlägga en skogsträdgård innebär en aktiv insats för den biologiska mångfalden, har ett positivt klimatavtryck, minskar importberoendet av livsmedel och skapar en fördjupad relation mellan odlaren och de lokala ekosystemen. Distanskursen Skogsträdgårdsodling i praktiken anordnas i samarbete med Permakultur Stjärnsund. Kursen är ett-årig och drivs genom Färnebo Folkhögskola.

20-24 september Permakulturdesignkurs

Permakultur är en verktygslåda av lösningar för att leva på ett sätt som värnar om jordens ekosystem, människans livskvalitet och om en rättvis fördelning av resurser. Kursen går igenom permakulturens teori och filosofi och hur de kan användas i praktiken för hållbar omställning. Ettårig kurs som drivs av Färnebo Folkhögskola. Ansök nu https://farnebo.se/kurser/permakulturdesign/

8-11 oktober Ekopsykologi

Jorden är själens hem. Ettårig utbildning i ekopsykologi

Genom de fyra årstiderna får du ta del av ekopsykologins olika aspekter genom praktiska och teoretiska studier. Utbildningen låter dig utforska och uppleva naturens intelligens och läkande kraft och ger dig möjlighet att återfinna en mer besjälad relation till Jorden och till ditt eget liv. Du får kraftfulla ekopsykologiska verktyg att använda i omställningen till ett hållbart samhälle.

Anmälan och mer info http://www.lodyn.se/jorden-ar-sjalens-hem-ettarig-utbildning-i-ekopsykologi/

23-24 oktober Naturnära skogsbruk

Välkommen till en kurs som ger dig grundkunskaper i att bruka skogen naturnära! Skogen är fantastisk. Från den kan vi få virke, rekreation, koldioxidinbindning, jakt, skönhetsupplevelser, svamp och bär. Vi behöver bruka skogen och med kalhyggesfritt skogsbruk kan vi ta del av alla dess värden – hela tiden. Att bruka sin skog naturnära innebär att man inte markbereder, röjer minimalt och endast plockhugger eller hugger små luckor. Skogen får utvecklas och åldras mer naturligt och när träden själva får avgöra…

Anmälan genom denna länk https://forms.gle/rHwYcAvnfx1nGWkb7

12-14 november Vildkvinnan retreat